srijeda, 1. lipnja 2011.

Chainmaille

Mail (također poznat  pod nazivom chainmail) fleksibilan je materijal sastavljen od međusobno povezanih ringiča ili krugova lanca. Kroz povijest, mail je korišten kao zaštitni žičani pokrov od doba Rimljana do kasnog Srednjeg vijeka, kako u zapadnim tako i u istočnim kulturama.

Poznat i pod nazivima "Chain Maile", "Maille" i "Chainmaille", on je općenito bio najraniji oblik metalnih žičanih zaštitnih pokrova. Većina izvora slaže se u tome da je on otkriće starih Kelta (5. st.pr.n.e). Ime "mail" dolazi od francuske riječi "maille" a koja je izvedenica latinske riječi "macula" što znači: isprepletena mreža.

Izrada žičanih zaštitnih pokrova umjetnost je za sebe. Najzahtjevniji dio u njegovoj izradi, spajanje ringiča, bio je posao majstora. Pripremni radovi, često fizički zahtjevniji, ostajali bi naučnicima i asistentima. U nekim vojskama "mail" se i dalje zadržao kao dekorativni predmet (epolete) i simbol visokog statusa. U tom se obliku i dalje koristi u britanskoj teritorijalnoj vojsci i kanadskoj vojsci (Royal Canadian Armour Corps).

Započevši svoj put u dalekoj prošlosti, chainmaille se danas koristi u izradi nakita ali i skulptura od različitih vrsta metala. Često se kombinira s dragim kamenjem i biserima. S druge strane, mnogi i dalje prakticiraju izradu metalnih žičanih pokrova za razne srednjovjekovne igre, priredbe ili za potrebe filma.

Za izradu chainmaillea koriste se razne vrste metala. Od čelika (galvaniziranog, nehrđajućeg), aluminija preko bronce, mjedi, nikla do titana. Često se koristi i žica od plemenitih metala (srebro, zlato, platina).

Nema komentara:

Objavi komentar